De Trudy's Cycling Team

23/05/2009: Waalse PijlAfstand: 120 km

Hellingen: Côte de la Vèquée, Côte de Xhierfomont, L'Ancienne Barrière, Côte de Bergeval, Côte de Lingneuville, Côte de Beaumont, Le Stockeu, Côte de Wanne, Le Thier de Coo, La Haute Levée, Le Rosier


Omdat we met 4 Trudy's verbleven in La Roche (hoogtestage), kozen we voor de zaterdagrit om de "Waalse Pijl" te rijden. Deze ging van start in Spa. Tijdstip van vertrek was voorzien om 7 uur. Maar door een moeilijke ochtend van den Beirisj en de bijkomende stressperikelen konden de 4 Trudy's (Burre, Beirisj, Chatte en Lievisj) uiteindelijk pas om 7.20u vertrekken om eerst met de wagen naar de startplaats in Spa te rijden. Daar aangekomen moesten we ons nog inschrijven vooraleer we de rit konden aanvatten. Rond de klok van 9 uur en onder een fris zonnetje vertrokken we dan voor de 120 km met in totaal 11 beklimmingen (zie Hellingen).


Nadat we de eerste 5 km rustig konden inrijden, kwamen we aan de 1ste beklimming van de dag, de Côte de la Vèquée, waar iedereen onmiddellijk zijn eigen tempo zocht. Daardoor werden er 2 duo's gevormd (Burre en Chatte) & (Beirisj en Lievisj). Na de top kwamen de 4 Trudy's terug samen en zo konden we samen op zoek gaan naar de 2de beklimming van de dag, de Côte de Xhierfomont. Op die klim werden de 2 duo's een eerste keer gescheiden voor meerdere kilometers. Beirisj en Lievisj reden samen hier samen boven en trokken daarna verder richting de volgende 2 beklimmingen (L'Ancienne Barrière en Côte de Bergeval) en de bevoorrading in Petit Thier. Het duo Chatte en Burre hadden ondertussen minder geluk. Alé, den Burre toch. Op een 6-tal km van de bevoorrading kende hij problemen met zijn versnelling en ketting. Toch kon hij samen met Chatte de bevoorrading nog bereiken waar ze werden opgewacht door Beirisj en Lievisj. Door één van de plaatselijke organisatoren werd de ketting terug rijklaar gemaakt (voorlopig toch). Na het nodige eten en drinken te hebben ingeslagen, reden de 4 trudy's verder richting de Côte de Lingneuville. Daar vormden zich terug de 2 zelfde duo's maar na enkele honderden meters beslistte den Beirisj dat hij verder ging rijden met den Burre en Chatte (wat uiteindelijk een verstandige beslissing zou zijn). Dus bleef Lievisj alleen over voor de resterende 49 km en 5 beklimmingen. De eerste 6 beklimmingen werden goed verteerd tot wanneer we aankwamen aan de 7de beklimming van de dag, de Stockeu. Een echte verschrikking qua steilte. Lievisj reed hem op tempo en hartslag naar boven maar enkele minuten na hem had den Burre weer minder geluk. Op diezelfde klim begaf zijn ketting definitief. Chatte en Beirisj moesten de Flecha spijtig genoeg achterlaten. Hij zocht de dichtsbijzijnde stad op waar hij gelukkig een combinatie van gazette- en fietswinkel vond. Daar werd een nieuwe ketting gemonteerd en zo kon hij toch nog verder rijden. Hij koos wel de korste weg naar Spa. Ondertussen had de Lievisj, die in een select groepje verzeild was, de Côte de Wanne ook al verteerd en kreeg nu de Thier de Coo voor de wielen geschoven. Van deze helling onthouden we vooral de slechte staat van het wegdek met halverwege de klim ook nog de bevoorrading (niet ideaal). Na 10 minuten aangeschoven te hebben, begon Lievisj aan de laatste 25 km met de nog 2 resterende beklimmingen, La Haut Levée en Le Rosier. Na een tocht van 120 km in 5.10u kwam hij terug aan in Spa. Ondertussen waren den Beirisj en Chatte ook begonnen aan de laatste 20 km. Zij hadden dan ook al de Côte de Wanne en de Thier de Coo goed verteerd. Beiden kregen dan ook vleugels naarmate het einde naderde.


Terwijl Lievisj bekwam van de inspanningen, kwam in de verte den Burre ook Spa binnengestoven. Na al zijn tegenslagen stonden er toch nog 106 km op zijn teller wat toch ook als een sterke prestatie mag gezien worden. Daarop contacteerde de Lievisj het andere duo Beirisj en Chatte om de stand van zaken te kennen. Beiden waren dan ook bezig aan de laatste klim van de dag, Le Rosier. Enige tijd later kwamen zij dan ook voldaan aan in Spa. Wat me wel opviel, was dat de Chatte nogal redelijk fris oogde wat niet kon gezegd worden van den Beirisj. Die had duidelijk zijne korf met pijlen leeggeschoten. Na het nodige vocht (water) te hebben opgenomen en de eerste nabesprekingen, werden de fietsen ingeladen en werd de terugtocht richting La Roche aangevat. Onderweg werd wel nog een tussenstop gedaan in een plaatselijke wegfrituur om daar de eerste honger te stillen en de verloren calorieën en vetten op te nemen.


Omstreeks 18u kwamen we dan ook, een beetje moe weliswaar, aan in La Roche waar we allevier de welverdiende douche opzochten. Eindconclusie was dat we konden spreken van een mooie, zonnige maar ..... zeer lastige "Waalse Pijl". De 4 Trudy's kunnen dan ook met een goed gevoel terugblikken op deze topprestatie !


Komende week kunnen zij zich alvast voorbereiden op de rit (100 km) van zaterdag 30 mei 2009 waar vanaf de Oude Kwaremont het parcours van de Ronde van Vlaanderen wordt aangedaan. Dit zal gebeuren in het gezelschap van onze wielervrienden van Oggiono (Italië), die in de 2de helft van de week afzakken naar onze regio.


Terug